In het trommeltje

Sinds augustus 2012 is het continurooster in gebruik. Dat betekent dat alle kinderen tussen de middag overblijven. Door de ingekorte lunchpauze eindigt de middagschooltijd om 14.45 uur.

Om 12 uur gaan de kinderen - samen met de eigen leerkracht - eten in de klas. Om 12.15 uur begint de pauze, die duurt tot 12.45 uur. Tijdens de pauze spelen de kinderen buiten en wordt er door de leerkrachten gesurveilleerd. Bij slecht weer wordt er binnen gepauzeerd. We vinden het erg belangrijk dat er gezond geluncht wordt. Ook het eten van gezonde pauzehapjes vinden we van belang.

Wat mag in de gezonde broodtrommel?
Een gezonde broodtrommel is gevuld met producten die veel vezels en vitaminen bevatten en die niet teveel calorieën hebben.

Lunch
Geef uw kind bruine boterhammen mee. Bruin brood heeft minder calorieën dan wit brood en bevat meer voedingsvezels. Beleg de boterhammen met magere kaas of zoet broodbeleg. Let daarbij wel op de calorieën van dit beleg. Appelstroop en jam zijn bijvoorbeeld beter dan chocoladepasta of pindakaas. Besmeer de boterhammen bovendien niet te dik.
Voeg ook fruit of gesneden rauwe groente, zoals komkommer of tomaat, toe aan de lunchtrommel. Dit is gezond, bevat weinig calorieën en zo krijgt uw kind meteen een deel van de dagelijks aanbevolen vijf porties groente en fruit!

Tussendoor
Een stuk fruit voor in de pauze is natuurlijk het allerbeste. Geef uw kind in plaats van de gewone appel of banaan ook eens iets anders mee, bijvoorbeeld aardbeien of bosbessen! Zo blijft fruit voor uw kind een aantrekkelijk tussendoortje. 

Drinken
Gezonde dranken voor tussendoor en bij de lunch zijn bijvoorbeeld (halfvolle) melk, ongesuikerde vruchtensappen of water. Kinderen houden vaak van zoet; u kunt uw kind daarom ook light chocolademelk of yoghurtdrink meegeven.
Op warme zomerdagen is het belangrijk dat uw kind genoeg drinkt; geef daarom nog een extra flesje water mee!

Wat willen we niet zien in de broodtrommel van uw kind?

Tussendoor
Tussendoortjes als snoep, koekjes, chocola of chips zijn niet geschikt om mee te geven naar school. Deze zijn door de grote hoeveelheid suiker en vet vaak zeer calorierijk maar dragen bijna niet bij aan de dagelijks benodigde voedingsstoffen. Daarnaast bevatten chips, maar ook koekjes, vaak veel zout.

Drinken
Veel ouders denken dat vruchtensap gezond is. Maximaal één glas vruchtensap per dag telt als een portie fruit, maar als uw kind er meer drinkt, telt dat niet meer mee. Bovendien bevatten vruchtensappen vaak veel suiker en dus calorieën. Dit geldt ook voor frisdrank, volle chocolademelk en veel yoghurtdrankjes.

Aan het overblijven op school zijn geen kosten verbonden.